Jazzduo Majazztic (Victor-gitaar & Bert-gitaar) gaven op 25 februari 2018 een jazzconcert in theater Plofhuis 7 (Fort Uitermeer) in Weesp. U hoort Bolero Manouche van Victor van Kampen. Het is geschreven als eerbetoon aan de geweldige jazzgitarist Django Reinhardt.

Jean Baptiste (Django) Reinhardt (Liberchies, 23 januari 1910 – Samois-sur-Seine (Fontainebleau), 16 mei 1953) was een Belgische manouche ofwel Sinti-gitarist. Zijn voorliefde ging uit naar jazz. Hij ontwikkelde een heel eigen stijl die bekendstaat als jazz manouche of gipsy jazz. Hij wordt nu beschouwd als een van de grootste artiesten uit de Belgische jazzgeschiedenis.

Gipsyjazz

Gipsyjazz, hot club de France, jazz manouche, swing manouche en zigeunerjazz zijn eigenlijk allemaal namen voor dezelfde muziekstijl die is ontstaan in de jaren dertig van de 20e eeuw, onder invloed van zigeunermuziek.

Ontstaan

De schepper van deze stijl is de in België geboren Sinti-gitarist Django Reinhardt. Samen met violist Stéphane Grappelli vormde hij het ensemble “Quintette du Hot Club de France”. Dit ensemble had in de loop der tijd wisselende ritmesectieleden (meestal twee ritmegitaristen en een bassist). Het repertoire bestaat uit Amerikaanse swingnummers zoals All of Me en It don’t mean a thing.  Ook werden composities van Django zelf gespeeld, zoals Nuages en Minor Swing.
De bezetting is zeer karakteristiek voor deze stijl van muziek: het zijn allemaal snaarinstrumenten. De rol van de ritmegitarist(en) is zowel ritmisch als harmonisch. Doordat er geen drums bijzitten, geeft de ritmegitarist de pulse en slaat vier keer per maat een akkoord aan: boem tjik boem tjik. De bassist speelt meestal in twee.

Jazzgitaar

Gispyjazz kan op elke soort gitaar gespeeld worden, maar veel gitaristen geven de voorkeur aan de akoestische Selmer Maccaferri of een replica van een andere fabrikant. Voor ritmebegeleiding gebruikt men meestal het model “grande bouche” met D-vormig klankgat. Voor solowerk zie je vaak het model met een kleiner, ovalen klankgat, de “petite bouche”. Omdat een groot volume nodig is, speelt men gipsyjazz gewoonlijk op een gitaar met stalen snaren. Het karakteristieke, pompende geluid van de begeleidende gitarist heet pompe manouche.

Gipsyjazz is de eerste in Europa ontstane jazzstijl. Voordien speelden Franse muzikanten in de jaren twintig al Valse Musette met een swingaccent. Ook Django Reinhardt speelde in zijn jonge jaren deze driekwartsmaatdansmuziek. Hij is later de eerste vertegenwoordiger van gipsyjazz die wereldfaam oogstte.

Tegenwoordig is Stochelo Rosenberg wereldwijd waarschijnlijk de bekendste speler van deze stijl. Andere prominente gitaristen van de swingjazz zijn: Bireli Lagrene, Tchavolo Schmitt (bekend van Tony Gatlifs film ‘Swing’), Dorado Schmitt en zijn zoon Samson Schmitt, Fapy Lafertin, Jimmy Rosenberg, John Jorgenson, Angelo Debarre, Babik Reinhardt, Patrick Saussois, Raphaël Fays, Ritary Gaguenetti, Dario Pinelli, Robin Nolan, Mandino Reinhardt, en Joscho Stephan. Sterke ritmegitaristen in dit genre zijn onder meer: Holzmanno Winterstein, Paul “Hono” Winterstein en Kevin Nolan.

Bron: Wikipedia

Chat openen
1
Scan de code
Hoi! Leuk dat je geïnteresseerd bent in ons Jazz Trio of Jazz Duo. Kan ik je helpen?