Jazzband huren met swingende jazz?

Wilt u een jazzband huren en u wilt swingende, vrolijke jazzmuziek? Dan mag St. Thomas niet ontbreken. Het is één van de meest gespeelde jazzstandards. Het is standaardrepertoire van zowat elke jazzband of jazztrio. De herkenbare en daardoor meezingbare melodie, samen met het aanstekelijke calypso ritme, maakt het tot een welhaast onontkoombare jazzstandard op een bruiloft, borrel of tuinfeest. Kijk ook op: https://www.majazztic.nl/jazztrio/ of https://www.majazztic.nl/jazztrio-majazztic/

Calypso

De Calypso van de geweldige Amerikaanse jazzsaxofonist Sonny Rollins is gebaseerd op een kinderliedje van de Maagden Eilanden. Sonny’s moeder, van origine van de Maagenden Eilanden, zong dit Caraïbische lied nog al eens voor hem in zijn jeugd.

Saxophone Colossus

Toen St. Thomas door Sonny Rollins en zijn jazzband werd uitgebracht op het legendarische jazzalbum Saxophone Colossus uit 1956, werd het vrijwel meteen populair. Hoewel het lied al eerder door de pianist Randy Weston met als titel “Fire down There” op de plaat is gezet, is het toch Sonny’s vertolking die het populair maakte. Waarschijnlijk is er vanuit de platenmaatschappij voor gezorgd dat de uitvoering uiteindelijk op naam van Rollins’ kwam. Op Sonny Rollins’ opname spelen mee, drummer Max Roach, pianist Tommy Flanagan en bassist Doug Watson. Andere stukken van deze goeie jazzband die tijdens deze opnamesessie op het album terecht zijn gekomen zijn: You don’t what love is, Strode rode, Moritat en Blue 7.

Het mooie van Saint Thomas is dat het stuk zich goed leent om ook als jonge beginnende jazzmuzikant op te improviseren. Het vormschema is kort en de akkoordchanges, zoals we deze in de jazzmuziek kennen, zijn vrij eenvoudig. Het werkt bij dit stuk heel goed om een ritmisch of melodisch motief als vertrekpunt van een solo te nemen. Het spelen van akkoordbrekingen over alle “changes” of lange ingewikkelde beboplijnen lijkt in dit stuk minder te passen. Sonny Rollins heeft met zijn spel op dit nummer een geslaagde mix gemaakt van met name ritmische motieven en beboplijnen. Beluister de opname van het album Saxophone Colossus hieronder maar eens.

Bron: Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/St.Thomas(song)

Chat openen
1
Scan de code
Hoi! Leuk dat je geïnteresseerd bent in ons Jazz Trio of Jazz Duo. Kan ik je helpen?